Per dag maken we een hoop troep. Etensresten, oude kranten, plastic verpakkingen, lege blikjes en nog veel meer. Heel veel afval scheiden we. Papier gooien we in de papierbak en lege flessen bij het oude glas. Met oude kleren, batterijen doen we hetzelfde. De rest gaat in een vuilniszak. Die zetten we op straat. Ooit nagedacht over wat er daarna mee gebeurt?

Het werkt Wonderwel

Waar gaat onze vuilniszak naartoe?

Dat is een bijzonder verhaal. Het is een mooi staaltje van stadse kringloop. Alle vuilniszakken worden met vrachtwagens naar een fabriek gebracht. Daar aangekomen worden ze met grote grijpers in een heet vuur gegooid en verbrand. Met de hitte van dat vuur wordt weer elektriciteit opgewekt als in een elektriciteitscentrale. Met deze elektriciteit kijk jij tv of laad je jouw mobieltje op. Dat is gek zeg, dat een vuilniszak helpt bij het opladen van mijn mobieltje.

Maar verbranden is ook jammer. Afval wordt steeds vaker ook weer als nieuwe grondstof gebruikt. Zo kunnen we bijvoorbeeld van groente, fruit en tuinafval (gft) weer vruchtbare compost maken. En daar zijn de plantjes blij mee.

Proefje

Afvalkunst

Benodigdheden:

  • Zwerfafval van één week
  • Creativiteit

 

Verzamel een hele week afval dat op straat ligt. Dat noemen ze zwerfafval. Maak van dit het gevonden afval een kunstvoorwerp.

Een initiatief van VTi Amsterdam