Thema Internet

Dankzij het internet en jouw mobieltje heb je tegenwoordig moeiteloos contact met alles en iedereen over de hele wereld. Je belt en appt zonder erbij na te denken hoe bijzonder dat is. Terwijl niet zo lang geleden we onze berichten per post verstuurden. Maar hoe werkt het internet eigenlijk en wat heeft de zon daarmee te maken?

Het werkt Wonderwel

Hoe werkt het internet?

Om dat te begrijpen kun je denken aan een steentje dat je in het water gooit. Dat zorgt voor golven die nog een hele tijd doorgaan. Zo is dat ook met licht en geluid. Die kunnen reizen via onzichtbare golfjes elektromagnetische straling. Soms draadloos door de lucht en vaak door kilometerslange kabels van het wereldwijde internet. Elektromagnetische stralingen zijn puur natuur! Ze komen van de zon. Sommige stralingen kunnen we zien als licht en kleur. Veel andere stralingen kunnen we niet zien. Toch zijn ze er en gebruiken we ze om al onze informatie mee te verzenden. Knap hé.

Proefje

Blikjestelefoon

Benodigdheden:

  • 2 blikjes
  • touw van een paar meter
  • hamer
  • spijker

 

Sla met hamer en spijker een gaatje in de bodem van de blikjes. Doe door beide gaatjes het touw van buiten naar binnen. Maak een stevige knoop zodat je het touw goed kan straktrekken tussen de beide blikjes.

Iemand houdt het blikje tegen z’n oor en de ander praat in het andere blikje. Trek het touw strak. Wat gebeurt er?

Een initiatief van VTi Amsterdam