Hoe werkt Techlab Oostpoort

Praktijklokaal Montessori Lyceum Oostpoort

 • Duurzaamheid en stedelijke innovatie
 • Beroepsgerichte Montessorischool
 • School boordevol techniek
Ontdek jouw talenten
Elektrotechniek, Installatietechniek

De uitdagingen rond de energietransitie zijn groot en Amsterdam wordt de komende decennia grondig verbouwd. Zo gaan we van het aardgas af en worden al onze woningen verduurzaamd. Om deze enorme ambities waar te maken zijn veel, goede en slimme technici nodig. Die technici van de toekomst zijn de leerlingen van nu. Kom op het techlab ontdekken hoe leuk techniek is. Hoe ziet de stad van de toekomst eruit?

Dit kun je bij ons verwachten

 • Welkom in het huis van de toekomst
  In deze lessenserie nemen we de kinderen aan de hand van het 'Wonderwel' boek mee de toekomst in. Hoe kunnen we een huis verduurzamen? Welke mogelijkheden kunnen we bedenken als het gaat om het gebruik van aardgas of drinkwater? In deze interactieve les gaan de leerlingen in praktische werkvormen op onderzoek uit. Zo maken ze kennis met nieuwe technieken en helpen we ze nadenken over duurzame oplossingen in huis.  
 • Een duurzame woning
  In deze les ervaren de leerlingen hoe we onze huizen kunnen verduurzamen. Hoe kunnen we zelf een steentje bijdragen en welke oplossingen zijn er allemaal mogelijk? Kunnen we de wc ook met regenwater doorspoelen? Waar zijn zonnepanelen goed voor? Stapsgewijs komen de leerlingen tot een duurzaam uitgewerkt eindresultaat: een huis van de toekomst. Deze huizen nemen de leerlingen mee terug naar school en kunnen worden beoordeeld door een installateur, bouwvakker of monteur.  

Waar bestaan de lessen uit?

 • Voorbereiding op school: waarom gaan we naar het techlab en wat gaan we er doen?
 • Een opdracht voor thuis, ook om de ouders te betrekken. Deze wordt aangeboden door het techlab.
 • Eén of twee lessen in ons techlab.
 • De mogelijkheid van een gastles van een installateur, een bouwvakker of monteur.

Dit is Montessori Lyceum Oostpoort

Het Montessori Lyceum Oostpoort is zowel een beroepsgerichte- als een montessorischool vol mogelijkheden waarin leerlingen zich kunnen ontplooien tot ondernemende, praktische en verantwoordelijke medeburgers. De school biedt onderwijs aan leerlingen van vmbo-basis tot en met vwo-niveau. Daarnaast heeft de school een internationaal karakter door de Internationale schakelklassen (ISK) voor nieuwkomers. De school is onderdeel van de Montessori Scholengemeenschap Amsterdam. 

Aan de slag 

Meteen mogelijkheden bespreken of een bezoek inplannen? Neem dan via de rode knop contact op met Mirjam Boekstaaf.

Contact

Mirjam Boekstaaf

De les

Duur 2 uur
donderdag 9.15-11.30 uur
groep 6, 7 en 8
voorbereidende les op school

Mogelijkheden

onderzoeken
Ontwerpen en maken

Leeftijd/Niveau

PO
< 12 jaar
Een initiatief van VTi Amsterdam